AMERICAN SPIRIT

(za izložbu u galeriji Poola,
Pula;2017.)

Nakon dužeg vremena Lovro i ja smo se našli u Berlinu, te tom prilikom popušili nekoliko kutija cigareta. Za mene su bile nove, donio ih je Lovro, zvale su se American Spirit a proizvodio ih je Santa Fe Natural Tobacco Company Inc., i bile su zaista dobre.
Lovro je rekao da su te cigarete prirodne, tj. ekološke, da imaju svoju osviještenu publiku i da su u velikoj mjeri politički korektne. Složili smo se o bitnosti tih činjenica.
Doista na kartonskom se licu svjetlo-tirkizne kutije ponad naziva proizvoda crvenkastim slovima isticalo Natural, i ja sam znao da to nije bez razloga.
Kutiju je ukrašavala ilustracija, onako siluetna, koja je prikazivala indijanskog poglavicu kako puši dugu lulu mira. Indijanski poglavica za kojeg vjerujem, onako intuitivno, da je iz plemena Siuxx, prikazan je crnom bojom, što je pomalo neočekivano, dok je njegova perjanica bijela baš kao i lula ukrašena perom.
Poglavicu pozadinski i profilno obasjava naglašen crveni krug obrubljen zlatom, kojeg možemo doživjeti kao izlazeće sunce ili veliki zalazeći mjesec.
Moon.
Bilo je to što Vam pričam u ranom i toplom srpnju 2013.godine. Amra se spremala proslaviti rođendan a ja sam postavljao izložbu. Nakon ugodne večere popraćene pivom i pokojom formalnom radoznalošću, koje smo si međusobno izmjenjivali, Amra nas je napustila, pa smo se mi nastavili družiti. Obišli smo neke lokale uz rijeku da bi je zatim u neko doba prešli.
Zora nas je zatekla u strastvenoj partiji šaha dok nas je Dan budnim okom pratio.
Bilo je nečega u tim cigaretama.

1/12/17.RP.